Prefabrik Ev

Prefabrik Ev

Duvar, pencere gibi tüm parçaları fabrikada üretilen ve inşası için temel kazılması gerekmeyen yapı türüne prefabrik ev denir. Prefabrik evler bir ya da iki katlı olarak istenilen metrekare ve oda yerleşim planına göre hazırlanabilmektedir. Betonarme yapılarda olduğu gibi prefabrik evlerde de ses ve ısı yalıtımı yapılabilmekte, elektrik tesisatı ve kanalizasyon sistemi bulunmaktadır. Yerleşim planına uygun olarak tasarlanabilen prefabrik evler istenildiği zaman sökülerek başka bir yere de nakil edilebilmektedir.

Ev sahibinin isteğine göre üretilen parçalar monte edilerek ev inşa edilmektedir. Bu sebeple evin özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 1 hafta içerisinde kurulumu tamamlanmaktadır. Başka bir inşaat süreci gerektirmediği ve daha düşük maliyetli olduğu için tercih edilen bu evlerin, kullanılan malzemenin niteliğine bağlı olarak ömrü ise ortalama 40 ile 60 yıl arasında değişmektedir.

Prefabrik Ev Nasıl Yapılır?

Parça kurulumunu gerçekleştirmeden önce subasmanın yani prefabrik ev zemin betonunun hazırlanması gerekir. Beton dökülmeden önce ise zemin düzleştirilip sıkılaştırılır. Ardından drenaj sistemi kurulur ve beton dökülür. Elektrik ve su tesisatı çekilir. İsteğe göre ses ve ısı yalıtımı yapılır. Sonra da duvar paneli, pencere kasası ve çatı kaplaması gibi parçalar monte edilir. Subasman ve montaj işlemleri için profesyonel destek alınması faydalı olabilir.

Prefabrik yapılar konut olarak kullanılabildiği gibi ofis, yazlık ev ya da hayvancılık yapma amacıyla da inşa edilebilmektedir. Kullanım amacına göre prefabrik yapı özelliklerinin ve tesisatın uygun olup olmadığının kontrol edilmesinde fayda vardır.

Prefabrik Hizmetlerimiz

  • Prefabrik Villa
  • Prefabrik Müstakil Ev
  •  Prefabrik Eğitim Binaları
  •  Prefabrik Sağlık Binaları
  • Prefabrik Ofis Binaları
  • Prefabrik Yatakhane Binaları
 

Prefabrik Ev İçin Gereken İzinler Nelerdir?

3194 numaralı İmar Kanununun 20. maddesine göre yapılar imar planı, yönetmelikler ve ruhsata uygun olarak yapılabilir. Bu sebeple diğer yapı türlerinde olduğu gibi prefabrik evler için de bazı izinlerin alınması gerekmektedir. Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınabilir. Yapı ruhsatı almak için verilen dilekçeye şu belgelerin eklenmesi gerekmektedir:

  • Evin inşa edileceği yerin tapu belgesi, arsa hisseli ise hissedarlardan alınan muvafakatname
  • Mimari proje
  • Elektrik, su ve kalorifer tesisatı projeleri
  • Statik proje
  • Ebatlı ya da röperli kroki
 

İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır mı?

Bazı şartlar sağlandığı takdirde imarsız arsaya prefabrik ev yapılabilmektedir. İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.